Kada se desi povreda jedno od prvih pitanja sa kojima se susrećemo je ,,Koliko je potrebno vremena za oporavak?”. Naravno potpuno je razumljivo da svako ko je nažalost doživeo povredu želi da se oporavi i vrati u normalu što je pre moguće.

Međutim često ljudi nemaju strpljenja i već posle nekoliko tretmana gube strpljenje i odustaju ili ne poštuju protokole oporavka čime ugrožavaju svoj oporavak.

Ono što je bitno kada se povreda desi dužina oporavka zavisi od niza faktora kao što su godine povređenog,tip tkiva koje je povređeno,prokrvljenost povređenog tkiva kao i stepen povrede i ovo su sve faktori na koje ne možemo uticati. Ono na šta možemo uticati je razumevanje procesa oporavka tkiva i faza kroz koje prolazi povređeno tkivo i prema tome sa jedne strane izbegavati faktore koji mogu narušiti zarastanje a sa druge strane fizioterapeutskim tehnikama i modalitetima ubrzati i poboljšati proces zarastanja.

Na slici smo vam predstavili vrste tkiva i njihovo okvirno vreme zarastanja:

Važno je ponovo napomenuti da u zavisnosti od vrste tkiva kao i vrste povrede i vreme oporavka je različito.

Primenom fizikalne terapije ovo vreme ubrzavamo (koliko je to moguće,jer prečica u kvalitetnom oporavku nema) i poboljšavamo krajnji ishod oporavka.
Naravno svaka osoba je različita i individualni pristup u rehabilitaciji svake povrede je neophodan.

Oporavak od povreda može da bude naporan i težak proces zato prepustite svoju rehabilitaciju profesionalcima.
Zakažite svoj termin na 0642222302
Vaš FitFizio

Leave a reply