Compex je vodeća svetska tehnologija mišićne elektrostimulacije, i ona ima posebno mesto u profesionalnom sportu i zdravstvenoj rehabilitaciji u poslednjih par godina. Jačanje oslabljenih mišića elektrostimulacijom predstavlja najnoviji i najkvalitetniji metod jačanja svih grupa mišića.

Compex je sprava koja je namenjena aktivnim sportistima ali i rekreativcima tj. ljudima koji nemaju dovoljno vremena za isti.

COMPEX ima veliki broj programa koji se primenjuju kod rekreativaca i profesionalnih sportista:

1. Program za trening
2. Program za oporavak
3. Program za masažu
4. Program protiv bolova, povreda
5. Program za pripreme za takmičarske napore

Uz pomoć Compex aparata vrši se elektrostimulacija mišića, a sam princip elektrostimulacije se sastoji od stimulacije vlakana mišića pomoću električnih impulsa koji se prenose preko elektroda.

Princip na kojem se zasniva elektro-mišićna stimulacija (EMS) je veoma jednostavan i verno reprodukuje procese uključene u kontrakciju mišića proizvedenu pod kontrolom našeg mozga (voljna kontrakcija). Kada odlučimo da kontrakujemo mišić, mozak šalje komandu u obliku električnih struja koje putuju velikom brzinom uz nervna vlakna. Na kraju svog puta, ovi električni impulsi nadraže motornu tačku nerva, koja zatim prenosi informaciju u neposredno okruženje mišića i pokreće mišićnu kontrakciju. Sa elektrostimulacijom nadražaj se direktno proizvodi u pokretačkom nervu posredstvom “optimalnih” električnih impulsa koji garantuju efikasnost, bezbednost i udobnost pri upotrebi. Zahvaljujući ovom procesu, mišić ne može razlikovati voljnu kontrakciju i elektronski indukovanu kontrakciju, pa je i proizvedeni rad isti, bez obzira na izvor komande!

Prosto objašnjeno upotrebom elektrostimulacije Compexom jačamo željeni mišić a da pritom nema opterećenja na zglobove i ligamente što je naročito bitno kod akutnih povreda (npr. kod povreda ligamenta kolena gde je neophodno od prvih dana jačati kvadriceps a u isto vreme obezbediti zaštitu zarastanja povređenih struktura).

Jačanje muskulature Compex aparatima nije samo rezirvisano za rehabilitaciju,već ga mogu koristiti I zdravi pojedinci za jačanje celokupne muskulature tela, kao I elitni sportisti kao dodatni stimulus tokom izvođenja određenih vežbi.

Osim programa za jačanje, Compex poseduje I terapijske programe za kontrolu I elimisanje bola . Putem elektroda električni impulsi deluju na nervne puteve koji prenose bolni stumulus I blokiraju put bola. Pored pomenutih terapijskih programa takođe poseduje i programe za oporavak posle napornig treninga i masažne programe.

U FitFizio centru Compex se pokazao kao sjajna metoda bilo da se koristi u terapijske svrhe ili u jačanju zdrave muskulature.

Leave a reply