Često se u našoj praksi susrećemo sa klijentima koji su doživeli razne vrste povreda tokom fizičke aktivnosti. Iz želje da poprave svoje zdravlje krenuli su sa određenom fizičkom aktivnošću i onda se desi to da dodje do povrede i narušavanja zdravlja a sve usled neadekvatnog treninga ili inteziteta za tu osobu.

Danas u sferi interneta i društvenih mreža često viđamo “spektakularne vežbe” i “brutalne treninge” i sve praćeno sa izrekom “no pain no gain” ili u prevodu bez bola nema napretka. I onda povedeni takvim stvarima ljudi koji su bili fizički neaktivni duži period svog života kreću sa treninzima koji nisu prilagođeni njihovim potrebama sa jedne strane a sa druge svojim trenutnim fizičkim stanjem praveći predisloziciju za nastanak različitih povreda.

Najveći broj ovakvih povreda se dešava zbog nekoliko razloga:
-radeći previše prerano sa preskakanjem osnova
-nepravilne tehnike izvođenja vežbi
-forsiranje sa jedne strane a sa druge strane zapostavljanje određenih mišićnih grupa i pravljenje mišićnih disbalansa

Zato kada se pitate koji je trening za vas odgovor mora da bude prvo i najvažnije je onaj koji vas ne izlaže prevelikom riziku od nastanka povreda, a onda da je prilagođen vašem trenutnom fizičkom stanju, da odgovara vašim ciljevima, da podjednako razvija sve mišićne grupe, da popravlja eventualne mišićne disbalanse i probleme sa mobilnošću, da je akcenat na složenim višezglobnim funkcionalnim vežbama i da je to trening koji je orjentisan na pokret a ne na mišić jer mozak ne prepoznaje mišić već pokret.

Ukoliko tražite sve ovo od svog treninga onda je naš individualni funkcionalni trening pravi izbor za vas.
Za sve informacije pozovite nas na 0642222302
Vaš FitFizio

Leave a reply