ŠTA JE MEDIJALNI TIBIJALNI STRES SINDROM ILI TRKAČKA POTKOLENICA?

 

Trkačka potkolenica ili stručno medijalni tibijalni stres sindrom (shin splints) je jako često stanje koje se sreće kod populacije koja se bavi aktivno trčanjem. 

 

Predstavlja povredu prenaprezanja i manifestuje se bolom u prednjem delu potkolenice uz same ivice tibijalne kosti. Bol je u početku blažeg inteziteta, i javlja se posle trčanja, a kasnije ako se ne tretira može postati i sve učestaliji i javiti se i tokom hoda. 

 

ZAŠTO I KAKO NASTAJE?

 

Nastaje prilikom upale pokosnice (periostitis) tibije kao i pripoja mišića na ovu kost. 

 

Glavni uzrok nastanka ovog bolnog i neprijatnog stanja je preveliko opterećenje koje trpi kost prilikom fizičke aktivnosti, konkretno trčanja i to zbog preranog i prevelikog povećanja inteziteta treninga.

Takođe gojaznost,disbalans u snazi mišića stopala i potkolenice, prevelika pronacija stopala tokom trčanja, smanjena mobilnost skočnog zgloba, skraćeni mišići listova, slabost glutealnih mišića i mišića stabilizatora trupa su sve faktori koji mogu dovesti do nastanka ovog problema.

 

 

KOJI SU SIMPTOMI OVOG STANJA?

 

 

Bol se obično javlja sa unutrašnje (medijalne) strane potkolenice. Najčešće se bol opisuje kao tup i pulsirajući. Bol se povećava  tokom ili nakon aktivnosti i prestaje pri odmoru.Bol je u početku blažeg inteziteta, i javlja se posle trčanja, a kasnije ako se ne tretira može postati i sve učestaliji i javiti se i tokom hoda. 

 

 

KAKO SE DIJAGNOZA POSTAVLJA?

 

 

Dijagnoza se postavlja dobrim kliničkim pregledom. Paplacijom uz ivice tibije pronalalazi se bolna osetljivost. Takođe i otok se može javiti. 

 

Radiološka dijagnostika je neophodna samo u određenim retkim slučajevima i to da bi se isključili drugi problemi kao što su stres fraktura potkolenice ili kompartment sindrom potkolenice. 

 

 

KAKO SE LEČI?

 

 

Ukoliko se zanemari ovo stanje i nastavi se sa aktivnošću i preko bola može doći do još ozbiljnijeg problema u vidu nastanka stres fraktura potkolenice.

Lečenje ovog stanja se sastoji od:

 -prvo smanjenja aktvnosti koja je dovela do nastanka problema

 -tretiranje potkolenice fizikalnom terapijom (tecar, laser, ultrazvuk, elektroterapija, krioterapija) radi smanjenja         simptoma i poboljšavanja procesa oporavka

 -vežbe mobilnosti i jačanja za strukture koje su pregledom nađene skraćene/slabe

 -promena tehnike trčanja ako je uočeno da je problematična

 -ponovni povratak trčanju kroz progresivno i strogo dozirano povećanje inteziteta i dužine

 -trčanje u adekvatnoj obući i za početak na mekšim površinama

 

 

PREVENCIJA NASTANKA OVOG STANJA

 

  -progresivno povećanje inteziteta trčanja

 -trening snage za celo telo bar 2x nedeljno 

 -adekvatna obuća

 -dobro zagrevanje  i istezanje pre/posle treninga

 -pronalazak eventualnih disbalansa i asimetrija u obrazcima pokreta (putem FMS testiranja) i njihovo otklanjanje

 

Ukoliko i vi imate bol u potkolenicama tokom ili posle trčanja zakažite svoj pregled na 0642222302

Vaš FitFizio

 

 

Leave a reply