Grčevi mišića su česta tegoba kod sportista i ljudi koji se rekreativno bave sportom. Pojava grčeva objašnjava se produženom kontrakcijom mišića koja nastaje kao reakcija na pojavu velike količine konačnih produkata metabolizma u mišiću. Značajnu ulogu u nastanku grčeva mogu imati i preterano pritegnuti delovi ekstremiteta opremom, bandažom ili obućom. Takođe dehidratacija je jedan mogućih uzroka nastanka grčeva.

Elektromiografska ispitivanja pokazuju da uzrok mišićnog grča može biti i neki nadražajni faktor ili metabolička abnormalnost u mišiću kao sto je jaka hladnoća, njegov preterani rad i prenaprezanje.

Grčevi se kod sportista najčešće javljaju u mišićima lista, zadnje i prednje lože butine, ledjima i vratu a ređe na mišićima gornjih ekstremiteta.

Pojava grča manifestuje se spastičnim bolom, snažnim grčenjem mišića koji je palpatorno neosetljiv. Zbog jakog spastičnog bola sportista često ima i ograničene pokrete u susednim zglobovima jer oni uvećavaju bol. Najveći broj grčeva je kratkotrajnog dejstva i takmičar se brzo vraća u igru.

Prilikom pojave grča u mišiću pomoć može pružiti svaki saigrač, sudija, pa čak i sam povređeni sportista. Prosta kontrakcija antagonista (suprotne mišićne grupe) dovodi do relaksacije pogođenog mišića i popuštanja grča. Zgrčeni mišić treba pritisnuti otvorenom šakom i napraviti blago istezanje istog. Po prestanku bola blagom masažom stimulisati cirkulaciju.

Prevencija grčeva se sastoji od pravilne hidratacije organizma, unošenje magnezijuma, dobrog treninga i dobro planiranog oporavka posle napornih takmičenja.

Ukoliko grč traje duže i ne popušta, treba zahtevati poštedu od napora i eventualno dodatno lečenje procedurama fizikalne terapije.

Leave a reply