Sigurno ste čuli za triger tačke (trigger point) koje se pojavljuju kao čvorići ili kuglice u mišićima izazivajući bol i neprijatnost.

Šta su zapravo triger tačke?
-Triger tačke su tvrdi snopovi mišićnih vlakana u okviru određenog mišića koji su konstantno napeti i ne mogu spontano da se opuste,dovodeći do pojave bola na mestu nastanka ili u okolini pa čak i u daljim regijama od mesta gde se nalaze.

Ilustracija triger tačke u mišićnim vlaknima

Triger tačke karakteriše izuzetna  osetljivost na manuelni pritisak izazivajući jak i oštar bol koji može biti lokalan a i odražen u druge delove tela.
Ono što treba imati u vidu je da same triger tačke nisu same po sebi patologija već samo posledica mnogobrojnih disfunkcija. One nastaju najčešće usled hroničnih preopterećenja mišića, posle povrede,usled mišićnog disbalansa i loše posture.
Triger tačke mogu da nastanu u bilo kom mišiću a neke od najčešćih su u mišićima vratnog dela,u mišićima oko lopatice i duž kičmenog stuba, u grudnom mišiću, zadnjoj loži, mišićima lista, itd…

U tretiranju i opuštanju  samih triger tačaka izuzetno povoljno deluje manuelna terapija pritiskom (Bonnie Pruden terapija), elektroterapija, laser, kinesiotaping, a u potpunom  rešavanju pored pomenutih procedura neophodno je naći uzrok njihovog nastanka i rešiti mišićni disbalans u vidu opuštanja i istezanja napetih mišića i aktivacije i jačanja slabih mišića.

Primena manuelne “Bonnie Pruden” terapije

Ukoliko i vi imate problem sa triger tačkama zakažite svoj termin u našem centru i dozvolite da vam rešimo ovo bolno i izuzetno neprijatno stanje

Leave a reply