Rotatornu manžetnu sačinjavaju 4 mišića: m.subscapularis, m.supraspinatus, m.infraspinatus i m.teres minor. Sva četiri mišića polaze sa lopatica i pripajaju se na gornjem okrajku nadlaktice (humerus). Glavna funkcija rotatorne manžetne je stabilizacija glave humerusa. Oštećenje jednog od navedenih mišića umanjuje funkciju ramena i cele ruke.

Najčešća povreda je povreda tetive m.supraspinatus-a ali isto tako bilo koji od ova 4 mišića može biti zahvaćen povredom .

Uzrok nastanka povrede može biti trauma , preopterećenje ili degenerativna ruptura.

Kod većih traumatskih ruptura je najčešće potrebna hiruška intervencija dok se kod manjih ruptura i degenerativnih promena prvo pokuša sa fizikalnom terapijom i kineziterapijom.

Najčešći simtomi povrede su:

– noćni bol kada se spava na strani povrede

-slabost mišića ramena

– bol pri podizanju ruke

Bez adekvatnog tretmana i rehabilitacije ovih povreda dolazi do trajne slabosti,ograničene funkcije ramena i degeneracije samog zgloba.

U prevenciji nastanka ove povrede potrebno je svakodnevno jačanje mišića ramenog pojasa, dok u rehabilitaciji se koristi elektoterapija,terapija ultrazvukom,laseroterapija i neizostavne vežbe za jačanje ovih mišića.

Takođe jako dobro se pokazala i manuelna terapija u vidu mobilizacije tetive kao i lepljenje elastičnih traka- kinesiotaping.

Leave a reply