Oboljenje nazvano epicondylitis lateralis ili teniski lakat je posledica mikrotrauma i preopterećenosti mekih tkiva oko spoljašnjeg epikondila. Na gornjem pripoju mišića zajedničkih ekstenzora šake za kost dugotrajni napori izazivaju mikrorupture i inflamaciju.

Učestalost ove povrede veća je kod osoba starijih od 35 godina, kao i kod igrača tenisa koji imaju disbalans u snazi mišića ruke. Ovaj tip povreda se takođe često sreće i kod osoba koje često upotrebljavaju čekić ili šrafciger. Sindrom može nastati i posle direktnog udarca ili pada.

Kada je u pitanju nastanak povrede u tenisu glavni uzrok je pogresno izvodjenje bekend udarca. Umesto snage rotacije tela pri udarcu, igrač koristi više snagu podlaktice šake.

Česta greška je povećanje snage udarca bez odgovarajuće tehnike. Kvalitet i dimenzija reketa i lopti takodje mogu biti uzročnici nastanka teniskog lakta.

Najčešći simtomi su bol ispod latelarnog epikondila lakta (spoljašnja strana lakta) spontano ili na palpaciju, a narocito pri ekstenziji šake protiv otpora.  Bol se može provocirati i ako se izvede aktivna fleksija šake, dok je lakat u ekstenziji.

Cilj lečenja je ukloniti inflamaciju, smanjiti preopterećenost lakta i povećati elastičnost, snagu i izdržljivost gornjeg ekstremiteta.

Kao uvod u kineziterapiski tretman primenjuju se brojne metode fizikalne terapije: elektro terapija, kriomasaža, UZ, laser, manuelne tehnike, mobilizacija tetive i kineziotejping.

.

Leave a reply